REZYDENCJA MYŚLIWSKA

Ta idealnie wpisana w krajobraz bryła jest wymarzoną inwestycją dla osób ceniących sobie kontakt z naturą. Może służyć jako dom weekendowy lub stałe mieszkanie. W jej przestronnych, jasnych wnętrzach zadomowi się zarówno rodzina z dziećmi, jak i zapracowany singiel szukający ustronnego azylu.

Nowoczesność formy wyraża się w nietypowym, dynamicznym kształtowaniu połaci dachowych, nadwieszeniach niektórych części budynku czy szklanym basenie. Jednak widoczne są tutaj rustykalne inspiracje: wyeksponowana drewniana konstrukcja, zastosowanie łupka jako pokrycia dachowego oraz kamienia na ścianach i kominie.

Powierzchnia użytkowa 780 m2 + 195m2 (tarasy)
Miejsca postojowe/ garaż 3 stanowiska
Minimalne wymiary działki 20 arów
Kondygnacje 3
Ilość sypialni 4
Ilość łazienek 4 i pół‚
Rekreacja basen, strefa SPA z saunami: suchą i parową, siłownia, pokój gier, biblioteka na antresoli

Co znajduje się w rezydencji?

Inwestycja składa się z 3 kondygnacji i antresoli. Jej flagową cechą jest dynamiczna forma – nieregularna bryła oraz nietypowy dach. Dzięki temu budynek idealnie dopasuje się do naturalnego otoczenia – pofalowanej linii brzegowej jeziora czy rzeki, a także terenów górskich.

Nieregularny rzut budynku pozwolił na stworzenie oddzielnych stref, które dobroczynnie wpływają na komfort mieszkańców. Na poddaszu zaplanowano antresolę z biblioteką oraz obszerny gabinet, który może zostać zaadaptowany także na kino domowe.

Na parterze znalazła się strefa dzienna z salonem otwartym na dwie kondygnacje i jadalnią, do których prowadzi reprezentacyjne foyer. Odpowiednio ukształtowane przestrzenie tych pomieszczeń pozwolą na eksponowanie zbiorów myśliwskich, czy też kolekcji broni. Okazały kominek sprawdzi się podczas długich, zimowych wieczorów, a bezpośrednie wyjście na taras zewnętrzny okaże się pożyteczne latem.

Drugie skrzydło budynku oddzielono od strefy dziennej poprzez zróżnicowanie poziomów posadzek. Mieści się tam komfortowa kuchnia ze spiżarką oraz strefa nocna z 4 sypialniami z niezależnymi garderobami i łazienkami.

Na kondygnacji -1 znalazł się dodatkowy aneks kuchennym (tzw. brudna kuchnia) z jadalnią dla 16 osób. To także miejsce na przestronny pokój gier (blisko 90 m2) oraz przestrzeń relaksu z wyjściem na taras zewnętrzny.

Drugie skrzydło kondygnacji -1 mieści basen z saunami, jacuzzi i siłownię. Zaproponowano tu nietypowe rozwiązanie – połączenie basenu wewnętrznego z zewnętrznym. Przeszklona ściana zewnętrznego basenu pozwoli kontemplować piękno otaczającej dom natury oraz zapewni poczucie luksusu.

W tej części znajdzie się także garaż z 3 stanowiskami oraz miejsce na sprzęt sportowy i niewielki warsztat.

W jakiej technologii została zaprojektowana?

Budynek został zaprojektowany w konstrukcji żelbetowej oraz stalowej. Dach charakteryzuje wyeksponowana konstrukcja drewniana z drewna klejonego, dobrano do niej łupkowe pokrycie dachowe.

Elewacja to połączenie tradycyjnych i szlachetnych materiałów, takich jak kamień, łupek i drewno, z elementami nowoczesnymi: obszernymi przeszkleniami oraz betonem.

Jakie materiały zostały użyte w wykończeniach?

Po nawiązaniu współpracy z Inwestorem rozpoczynamy proces projektowania wnętrz. Tak, by były one dopasowane do stylu życia domowników oraz zgodne z ich poczuciem piękna. Do określenia stylu służą nam poprzednie realizacje – to one pomagają wyznaczyć nam elementy, które podobają się Inwestorowi i takie, które zupełnie mu nie odpowiadają.

Kamień oraz drewno odgrywają największą rolę w kształtowaniu charakteru wnętrza. Kontrapunkt stanowią tu minimalistyczne, białe oraz betonowe ściany, które nadają przestrzeniom lekkości. Ascetyczne, białe ściany pozwalają także wyeksponować kolekcje broni czy dzieł sztuki należących do Właścicieli.

We wnętrzu dobrze sprawdzą się zarówno proste, minimalistyczne meble i materiały, jak również rustykalne, ciężkie formy drewniane łączone ze skórzaną tapicerką oraz okazałymi żyrandolami.

Jakie rozwiązania wykorzystano w otoczeniu rezydencji?

Otoczenie tej rezydencji może pozostać naturalne. Projektując budynek, kierowaliśmy się szacunkiem dla krajobrazu. Ideą, która nam przyświecała, było harmonijne połączenie zastanego krajobrazu z geometryczną formą budynku.

Ważnym elementem kształtującym całość jest nadwieszenie tarasu, które pozwala uzyskać efekt zawieszenia bryły ponad terenem.