ECO HOUSE

Ten minimalistyczny budynek został‚ zaprojektowany dla osób, którym bliska jest idea harmonijnego obcowania z naturą oraz wybierających oryginalne rozwiązania.

Projekt budynku został‚ stworzony z myślą o proekologicznym użytkowaniu, dlatego jego bryła była kształtowana w oparciu o idee budownictwa pasywnego. Wyrazem tych tendencji jest także roślinność znajdująca się w środku domu – żywe drzewo oraz tzw. zielona ściana.

Powierzchnia użytkowa 600m2
Miejsca postojowe/ garaż 3 stanowiska
Minimalne wymiary działki 15 arów
Kondygnacje 3
Ilość sypialni 3
Ilość łazienek 3
Rekreacja strefa SPA z sauną, siłownia, barek, pokój zabaw, ogród zimowy, biblioteka

Co znajduje się w rezydencji?

Ten budynek z dachem dwuspadowym o minimalistycznym wykończeniu prezentuje się nowocześnie i elegancko.

Rezydencja jest energooszczędna, ponieważ została zamknięta w zwartą, spójną bryłę. Odpowiednie rozmieszczenie przeszkleń umożliwia optymalne nasłonecznienie budynku i ogranicza straty ciepła. Zasadzone we wnętrzu drzewo liściaste pełni nie tylko dekoracyjną rolę. W ciepłe dni ma chronić przed zbyt intensywnym nagrzewaniem, tworząc cień, zaś zimą przyciągnie promienie słoneczne, umożliwiając nagrzewanie pomieszczeń.

Zieleń została „zaproszona” do środka, by zapewnić domownikom maksymalny kontakt z naturą. „Wewnętrzny ogród”, który powstał wokół ścieżki komunikacji łączącej różne części budynku, tworzy niezwykły mikroklimat domu, dodając całości uroku.

Najważniejszym elementem wnętrza są schody marki Baront, których dynamiczna, rzeźbiarska forma nadaje ton całej przestrzeni. Parter o charakterze open space’u mieści salon z kominkiem, gabinet, łazienkę dostępną dla gości, komfortową kuchnię oraz jadalnię dla 14-16 osób.

Na niższym poziomie znajdzie się zaplecze techniczne z 3-stanowiskowym garażem oraz część rekreacyjna ze strefą SPA i siłownią. Z tego poziomu dostępny jest ogród, który został wykreowany jako przestrzeń służąca do wypoczynku i wyciszenia.

Poddasze mieści część prywatną – główną sypialnię z przestronną garderobą i łazienką, 2 sypialnie dla dzieci ze wspólną łazienką, pokój zabaw oraz bibliotekę.

W jakiej technologii została zaprojektowana?

Budynek został zaprojektowany w konstrukcji żelbetowej oraz stalowej.

Elewację charakteryzuje prostota i minimalizm – beton barwiony na biało, kontrastujący z ciemną ślusarką okienną. W tej samej technologii zaprojektowano dach.

Charakteru nadają bryle duże przeszklenia, nowoczesne detale i ultra nowoczesne materiały, takie jak beton, blacha perforowana czy zielone ściany.Dla zaakcentowania ciągów komunikacyjnych ciemne posadzki marki Baront skontrastowano z białymi, czystymi formami ścian.

Jakie materiały zostały użyte w wykończeniach?

Po nawiązaniu współpracy z Inwestorem rozpoczynamy proces projektowania wnętrz. Tak, by były one dopasowane do stylu życia domowników oraz zgodne z ich poczuciem piękna. Do określenia stylu służą nam poprzednie realizacje – to one pomagają wyznaczyć nam elementy, które podobają się Inwestorowi i takie, które zupełnie mu nie odpowiadają.

Bryła inwestycji skłania projektanta do szukania inspiracji w białych, nowoczesnych formach. Pasować tu będą białe tynki i biały kamień, jak również posadzki epoksydowe lub kamienne. Elementem ocieplającym będzie drewno. Duży udział w kształtowaniu wnętrza powinna mieć żywa roślinność.

We wnętrzu dobrze sprawdzą się zarówno proste, minimalistyczne meble i materiały, jak również bardziej złożone, designerskie formy.

Jakie rozwiązania wykorzystano w otoczeniu rezydencji?

Ogród dostępny z poziomu -1 obejmuje miejsce do spotkań i odpoczynku przy palenisku, kaskadę oraz nieckę z wodą, pergolę z pnączami. Zielone ściany i trawa stanowić mogą kontynuację ogrodu wewnątrz budynku.

Parter połączono z ogrodem za pomocą zielonych tarasów oraz schodów terenowych. Dostępny z tego poziomu ogród jest nowoczesny, ale zachęcający i ciepły w odbiorze.

Idealne miejsce przeznaczone pod tę inwestycję to działka płaska lub o niewielkim spadku.